miercuri, 2 iulie 2014

BUCEGI-Cascadele Vanturisului,14 iunie 2014.

Poate multi au auzit de Cascadele Vanturisului si putini sunt cei care stiu unde se afla si mai putini cei care au ajuns acolo in Valea Izvorul  Dorului sub Muntele Vanturis de la care si-au luat numele, sa le vada si sa le asculte tumultul caderilor de apa...acolo intr-o vale greu accesibila intre Muntele Varful cu Dor si Vanturis fara trasee marcate pentru turisti.Am plecat  intr-o zi frumoasa de vara ploioasa si rece ,eu ,Simona,Mircea si Deni. Din Brasov pana la Sinaia la Cota 1400 cu masina lui Mircea ,de unde cu rucsacii in spate am pornit pe drumul spre Cota 2000.De aici am urcat pe Varful cu Dor care era plin de rhododendron inflorit.Apoi am coborat pe versantul lui in Valea Dorului .In Valea Dorului am cautat prima cascada mai micuta apoi am urcat pe traseul marcat ce duce pe sub Coltii lui Barbes in Sinaia,undeva pe traseu se face un valcel foarte inclinat pe care am coborat la Cascada Vanturis in vale.




Cu Simona.
Cu Mircea si Simona,carora le aduc multumiri pentru transport.
Merisor.


Gasim Varful cu Dor plin de rhododendron inflorit ,ne minunam si ne bucuram ca niste copii de asa minunatie roz, ce rar ni se ofera ,defapt, o data in an ,daca urcam pe munte la momentul potrivit.




Urcam Vrful cu dor pe curba de nivel de unde ni se deschid alte privelisti deosebite.Spre Valea Dorului.Iar apoi ajungem aproape de varf si ajungem langa niste roci roase de vant asemanatoare cu celelalte  Babe de pe platoul Bucegi.

N-am rezistat ispitei sa nu ,,incalec''  o Baba.
Valea Dorului.
Vedere spre cariera si Cheile Zanoagei.
De langa mine din iarba tasnesc trei capre negre care din cateva salturi dispar.
Pe Varful cu Dor.
De pe Varful cu Dor ,vedere spre cabana Dichiu de pe drumul recent asfaltat ce urca pana la Piatra Arsa.


Coboram de pe Varful cu Dor inspre Valea Izvorul Dorului ce-l desparte de Muntele Vanturis ,aici in imagine,care de asemenea e roz ,plin de smirdar inflorit.
Paraul Izvorul Dorului ,aici pe platou inainte de a scapa la vale ...



 Paraului Izvorul Dorului inainte de prima cascada.


Ajungem in vale si coboram la prima cascada .


Urcam din vale in traseu Punct Rosu pe sub Coltii lui Barbes,printr-o frumoasa poiana unde vom face popas chiar deasupra cascadei mari.




Aici sunt deasupra Cascadei Vanturisului cea  mare, iar jos se vede Valea  Izvorul Dorului in toata splendoarea ei,vale greu accesibila plina de stanci uriase.


De aici traseul traverseaza un valcel foarte abrupt pe care noi vom cobori pe langa peretii unei stanci la cascada mare.


Proptindu-ma in bete reusesc sa cobor pe sub crengi uscate de brad.Coborarea e foarte dificila,panta foarte inclinata,un pas gresit,o alunecare si te duci pana in vale ,te opresti doar daca ai noroc sa intalnesti un trunchi de brad in cale.
Dar ce gasim noi aici in vale ......niste bolovani cat casa !!!



In sfarsit suntem langa cascada ,care desi are  putina apa e destul de spectaculoasa prin inaltimea ei.
Ne cataram pe uriasii ,,bolovani'' si ramanem uimiti de spectacolul dat de apa in cadere de la o inaltime destul de mare.


Si urmeaza urcusul ,de care mi-era teama dar care a fost mai usor decat coborarea.



Iesim la poteca principala PR .

Ajungem intr-o poiana mare sub munte unde facem un ultim  popas.

De aici am mers prin padure de m-am saturat cand la deal si cand la vale ,pe sub pereti de stanca ,am treversat o vale bine conturata si in sfarsit am iesit in poiana langa drumul ce coboara la Cota 1400.Era seara ,a inceput sa bata vantul,mi-au inghetat mainile pe bete pana jos.Am ajuns acasa obosita dar fericita de marea descoperire facuta ,Cascadele Vanturisului !



7 comentarii:

  1. daca puneati si o harta ce bine era..
    Sau macar indicii de ghidare, traseu, marcaj, ca asa este degeaba povestea, blogul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deschideti Google Earth in zona respectiva, veti gasi fotografiile mele din Panoramio postate la locul fotografierii si care marcheaza foarte bine traseul facut.

      Ștergere
  2. de la Vf. cu Dor la cascade nu este marcaj pe harti, cum v-ati orientat, pe unde ati coborat?
    Merci :)

    Ps: frumos traseu ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din Varful cu Dor se coboara in Valea Izvorul Dorului iar de aici pe marcaj Punct Rosu inspre Coltii lui Barbes se coboara pe o panta pana sub cascada.Voi posta si o harta a traseului.Trebuie mers cu cineva care cunoste traseul altfel e dificil de ajuns .

      Ștergere
    2. Mai aveti harta aceea? Multumesc!

      Ștergere
    3. Duminica vor merge amicii mei acolo,eu nu cred ca voi merge.De mers dupa harta e dificil.Daca doriti sa mergeti duminica va intalniti sus pe Transbucegi sub Vanturis.

      Ștergere

SOVATA (ghiocei-muntele de sare)-PRAID (Canionul de Sare)-MUNTE GORDON (Inima lui Isus),10.03.2024

 De cativa ani imi doresc sa ajung pe Platoul Vartoape in Hunedoara sa vad rezervatia de ghiocei bogati,dar fiind la distanta mare de Brasov...