marți, 7 noiembrie 2017

Piatra Craiului vazuta de pe Tamasul Mare,5.11.2017.

Dimineata in Brasov ne-am trezit cu o ceata densa de nu vedeam la cativa metri.Eu nu dormisem in noaptea aceea;rar mi se intampla sa nu pot dormi dar acum mi s-a intamplat,din pacate.Cu toate acestea nu simt nici o urma de oboseala !Deci ,plecam destul de tarziu ,pana ajungem la Plaiul Foii pe la orele 11 ,deja ceata se risipeste.Lasam masina la bariera si pornim la drum pe Valea Spirla.Un vant puternic ne bate fix din fata.Daca aici bate vantul ,oare ce ne asteapta sus ? Vom vedea! Urcam pe Plaiul Mare pe traseu cu mai multe marcaje .In partea superioara lasam traseul din stanga care duce in Curmatura Foii (urcasem pe el in 2015) si urcam pe cel din dreapta marcat cu BA (cel mai scurt )spre Tamasul Mare ,iesind in Saua Tamasului.De aici avem perspective superbe spre Piatra Craiului si Papusa.Urcam in continuare spre vf.Tamasul Mare pe marcaje BA si BR,care marcaj BR care duce spre Muntii Fagarasului , aici, dispare complet!Facem un popas pentru a manca, la adapost de vant,vant ce bate foarte tare aici ,unde padurea a fost rasa pe o suprafata imensa cu multi ani in urma si unde cu greu incearca sa se regenereze pe cale naturala.Zapada se topeste si eu risc sa ma ud la picioare deaorece nu am incaltat  bocancii de iarna ,inca.De aici vom urca spre varful Tamasul Mare,eu ma opresc pe primul varfulet ,iar Viorica si Marius vor sa faca km in plus urca mai departe.Ne intalnim mai jos in Saua Tamasului dupa vreo 1h si jumatate si coboram pe acelasi traseu .Ultima panta de jos fiind foarte abrupta si umeda o evitam ,coborand pe un drum forestier ce ne duce in vale prin noroi si apa care curge acum si pe drum(se adusesera copacii taiati pe aici,recent).Astfel prin noroi si apa in final ajungem in Valea Spirla si apoi la masina.Vreau sa remarc faptul ca traseul marcat ce leaga muntii Fagarasului de Plaiul Foii, BR, a disparut odata cu padurea si nu a mai fost refacut !







In Zarnesti .Vedere spre Piatra Mica si Varful Turnu.
De la Plaiul Foii pe Barsa Tamasului.
De pe Barsa Tamasului spre Tamasul Mare.
Indicatoare pe Plaiul Mare.Ce cauta marcajul BR aici pe Plaiul Mare ? E pus aiurea ,deoarece e pe traseul din vale intre Plaiul Foii si refugiul Spirla!
Urcam pe Plaiul Mare.

Lasam traseul marcat spre Curmatura Foii in stanga ,noi urcam pe BA in Saua Tamasului.
Papusa vazuta din Saua Tamasului.
Piatra Craiului vazuta din Saua Tamasului.
Tamasul Mare ,un munte intreg ramas fara vegetatie,aici cu ani in urma a fost taiata la ras toata padurea,iar acum cu greu incearca sa se regenereze pe cale naturala.



Aici ar trebui sa avem doua trasee turistice marcate.Traseu BA care ajunge tocmai in Papusa si BR ce face legatura intre Piatra Craiului si Muntii Fagarasului.Odata cu padurea acest din urma marcaj a disparut!L-am gasit dincolo de acest varfulet urmand poteca din stanga ca apoi sa dispara definitiv.Ca atare trebuie urmata creasta Tamasului  inspre mtii.Fagarasului.


Papusa inzapezita.
Pe aici cred ca a fost candva marcajul BR,urmarind creasta pana in varful Tamasul Mare.


Urcand pe al doilea varf ,pe primul l-am ocolit pe partea stanga,pe Tamasul Mare.

Creasta Pietrei Craiului.De la stanga la dreapta vedem;Padina Popii,Cioranga Mare,Vf.Ascutit ,Padina lui Calinet si Timbalele.
Timbalele,vf.Sbirii,vf.Caldarea Ocolita si vf.La Om.
Varfurile La Om,Grind si vf.Umerilor(2209m),traseul La Lanturi (Zaplaz) si Umerii P.C.
Umerii PC,Poiana Inchisa cu Padina Lancii ,Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului (Creasta Sudica).
Valea Barsa Mare.

Creasta Sudica cu extremitatea ei din Saua Funduri si Pietricica.


Magura Codlei si valea Barsa Mare.Tin sa mentionez ca drumul din Zarnesti la Plaiul Foii in sfarsit a fost asfaltat !

Vf.Ascutit (centru).
Vf.Timbalu Mare,Padina lui Calinet,vf.Dintre Timbale si Timbalu Mic.
Padina lui Calinet.
Vf.Timbalu Mare si Padina lui Calinet (dreapta).
Timbalu Mare ,Padina lui Calinet si Varful dintre Timbale.
Varful dintre Timbale si Termopile.
Vf.Timbalu Mic (stanga) si Vf.Sbirii.
Vf.Caldarea Ocolita.
Creasta dintre vf.Caldarea Ocolita si vf.La Om.
In dreapta, vf.La Om..
Varful La Om,cel mai inalt din Piatra Craiului.
In stanga, vf.La Om ,traseul La Lanturi si vf.Grind.Privind cu atentie vedem refugiul din Saua Grind din creasta(un punct rosu).
La Lanturi si vf.Grind .De aici creasta se numeste Sudica ,care se termina in Saua Funduri.

Vf.Umerilor,2209 m.

Poiana Inchisa cu Padina Lancii in stanga.
Poiana Inchisa (stanga) si Peretele Central al  Marelui Grohotis.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe Lempes,18.03.2024

 Azi am urcat pe Lempes sa caut urzici.A venit si Viorica mai in urma mea,ne-am intalnit la releu.Am cules urzici apoi am coborat in viteza ...